For many years, unplanned and uncontrolled clusters of similar buildings, many of them without architects and even without building permits, resulted in poor environmental growth. Alternatively, in accordance with the Bosporus latter view area and building regulations, a contemporary residential project consisting of three low-rise apartment blocks is planned, primarily envisaging the protection of the silhouette.

On the direction of Bosporus overlooking the Istinye road, the transparent fašade dissolves in the greenery and opens up to the view whereas the rear side of the building is preferred to be more introvert protecting the sub rosa of the bedrooms facing the exiting residential development.

Maintaining the height and the angles, the regular roof form is re-interpreted in the shape of wings; benefiting the daylight at optimum, in addition, extra volumes derived from this unusual manipulation of form. Less lighted section in the middle where the two residential units join at each floor of the blocks are reserved for the wet areas.

The apartment blocks rise on a single console housing the shared areas reaching the landscape. With a new architectural approach, the internal continuity of the forms of the project units is planned while environmental harmonization is counted as a must.


Site Area: 3.070 m▓
Construction Area: 7.100 m▓
ISTINYE RESIDENCE
2009 / istanbul