A landmark project for 21st-century Istanbul's urban fabric
Open door to future and today

Istanbul has been home to diverse cultures and societies for thousands of years. The city, where civilizations meet, retains its rich cosmopolitan character and captivates international attention.

On the main axis of the CBD, by the main roads and intersections of the city, Zorlu Complex forms characteristic prospects, panoramas and visual axes in the urban landscape of today’s metropolitan area.

Situated on possibly the most high profile site in Istanbul, with excellent road connections; the Center has the potential to become one of the city’s most popular destinations. Contrast to a conventional development process, a clear set of precepts respected for developing human settlement in the urban context. The mix-use project houses various building forms with reference to desired functions, from shopping to entertainment, to residential and various accommodation facilities, as well as dining options and social venues, mainly a performance and concert hall with 2500 seating capacity.

The landscape roof is a derivation of the original topography by geometric surfaces. Zorlu Center represents a dramatic environmental focal point for Istanbul. As a strong step in the modern history of the city, pedestrian walkways, shared public spaces and re-forested landscape is created by redefining the zone. With the new soft and hard landscapes and overlooking the city at many angles, a grand park space, a city square is created amid the high rises emerging through the roof-shell which covers the shopping and recreation zone, and the convention hall located beneath it. Through the rips on the landscaped surface the sunken floors benefit the daylight. The landscape compositions interlace the landscape-roof, which is the footing of the public space, an urban terrace opening to sea and city view.  The roof of the construction becomes the floor of the Center.

Integration of divers function zones establishes a flowing continuity on and below the shell. Optimum daylight is granted in the open and semi-open shopping and leisure areas housed under the shell structure, which is ajar to welcome the sky and views. Above the shell, to broaden the outlook, each high building positioned to hold different vistas without hindering the others’ view; situated at the lower levels, the shopping zone opens to Bosphorus view as well.

The retail story for the Zorlu Center is that it is a sustainable, responsible and energy efficient community led retail offer, not only within its resident community but for the wider Istanbul community.

Potential land use patterns considered from an ecological perspective in addition to topological and functional references. Building infrastructure and urban development concerns solved in the framework ecological concerns. As a manner of demonstrating the commitment to environmentally friendly solutions, the advantage of sustainable principals maximized to implement water and waste technologies and to reduce energy consumption by “Site Wide Servicing Strategy”.

Istanbul is in the middle of a rapid process of enthusiastic urban transformation. The project, a dynamic and impressive gateway, will redefine the experience of contemporary downtown urban living.  The mix-use project with wide public spaces and grand-scale buildings, elements of urban and architectural qualities to create a 21st century modern city without compromising the outstanding universal values of Istanbul, is a landmark at the European crossing point.  The existence of the property will bring meaning to its surroundings, and as a unique entity, the project will be the bridge.

The project is already under construction and is being developed in cooperation with EAA architects.


Site Area: 96.505 mē
Construction Area: 585.000 mē
ZORLU CENTER
2008 / istanbul